Oficjalny Blog Biblioteki Zespołu Szkół Gastronomicznych w Poznaniu
Blog > Komentarze do wpisu

Kulinaria w literaturze - projekt

z9378313QProjekt łączył Wasze zawodowe pasje kulinarne z zainteresowaniami literackimi. W ramach zajęć technologicznych w pracowniach gastronomicznych zainteresowane klasy pod opieką nauczycieli przygotowywały "literackie" dania, czyli ulubione potrawy wybranych pisarzy. Degustacji posiłków towarzyszyła wystawa dostępnych w szkolnej bibliotece książek pisarzy połączona z prezentacją ciekawostek biograficznych. W projekcie udział wzięły klasy: 2bż pod kierunkiem p.prof. Graffunder, 3aż - p.prof.Golińskiej i p.prof. Linki oraz 3dż - p.prof. Świerczyńskiego. Wraz z nauczycielami zawodu ocenialiśmy poszczególne potrawy, biorąc pod uwagę dwa kryteria: smak oraz estetykę wykonania i podania. Wybór był bardzo trudny. Ostatecznie zdecydowaliśmy przyznać pierwsze miejsce klasie 3dż, drugie - klasie 2bż, trzecie - klasie 3aż.

KLASA 3DŻ - pod czujnym okiem p.prof. Świerczyńskiego
3d_213d_43d_31
3d_51 Vol-au-vent z wołowiną Agathy Christie

 

 

 

 


Szarlotka 3d_6Marii Pawlikowskiej-Jasnorzewskiej





 


3d_9Zupa żółwiowa Marka Twaina

 

 

 



3d_11Wołowina pieczona w dyni z warzywami i brzoskwiniami Witolda Gombrowicza

 

 

 

 


3d_13Ciasteczka bostońskie Lucy Montgomery

 

 

 

 


KLASA 2BŻ - pod opieką p.prof. Graffunder
WP_20161107_0031

WP_20161107_002WP_20161107_010WP_20161107_012

Szczupak po żydowsku Adama Mickiewicza

 

 

 

WP_20161107_005

 

Wołowina pieczona w dyni z warzywami i brzoskwiniami Witolda Gombrowicza

 

 

 

 

KLASA 3AŻ - pod kierunkiem p.prof. Golińskiej
WP_20161102_005WP_20161102_008

 

WP_20161102_007
KLASA 3AŻ - pod kierunkiem p.prof.Linki
3a_1 3a_2 3a_3

WSZYSTKIM UCZNIOM ORAZ NAUCZYCIELOM SERDECZNIE GRATULUJEMY I DZIĘKUJEMY!

 

sobota, 31 grudnia 2016, bibliozsgpoznan
bibliozsg

Polecane wpisy